27081200008_c233745d47_o

Quick Facts

Location:

Adelaide, SA

Featured Products

Click Here

Architect:

Wiltshire + Swain

Builder:

Mossop Construction

Photographer:

Iain Bond

St. Andrew’s Hospital Eastern Clinical Development

How to engineer a building as an institution without it being institutional?

This is the dichotomy Wiltshire + Swain, specialist architects in the health and education sectors, frequently address and resolve by creating civic buildings that have a humane scale and architectural form.

The Eastern Clinical Development (ECD) is an expansion of St Andrew’s Hospital in Adelaide. Designed by Wiltshire + Swain, the building accommodates a three-storey clinical wing and below-ground car park. It is clad in non-combustible Terraçade tiles with zinc and precast-concrete accents to sit respectfully alongside the neighbouring residential area and to provide the client with confidence and reassurance in the building materials.

27081199768_a337604026_o

The public presence we have sought to achieve is of the building as an institution, without being institutional,” says Wiltshire + Swain Senior Architect, Jack Reynolds. “This aim is informed by both the delicate surrounding context and by a wider ethos about the role of civic buildings within society.

Sited between a 1950s hospital building and a precinct of heritage-listed residential dwellings, the ECD has been designed to address the scale and context of these neighbouring buildings. “We wanted to create a building that was both unashamedly modern, yet at the same time cohesively integrated into the surrounding community,” says Jack.

The clinical brief required the creation of a large block of building, however recesses in the façade and projecting window bays are used to prevent this becoming the dominant architectural form. Externally, these window bays add rhythm and dimension to the façade and break it up into smaller components. Internally, the window bays provide relief space along the busy corridors for people to step out from the circulation zone. The zinc-clad third floor with recessed windows and angular forms is suggestive of a mansard roof that has a residential rather than institutional character.

39142832470_b11ee11c6b_o

The contemporary and timeless material palette features Terraçade, zinc and precast concrete, influenced by the masonry and slate-tile roofs of the surrounding nineteenth-century homes. Terraçade is the predominant cladding material across the lower two floors of the building with precast concrete, fibre cement sheeting and the projecting windows adding visual interest and articulation to the building.

Terraçade is a terracotta façade system that’s durable, easy to install and non-combustible. “Specifying a system such as Terraçade, which is inherently non-combustible, gives a great deal of reassurance to our clients,” Jack explains. “Confidence in building materials and supply chains is a key challenge in the construction industry, particularly in relation to requirements for non-combustible cladding materials. As a result of recent events building owners are increasingly educated on this and are ready to interrogate products put forward.” The rear ventilated façade also provides a chimney effect to reduce heat, humidity and condensation and improve comfort levels and energy savings.

27081200998_a74755b0a0_o

INEX>BOARDS provide a weatherproof membrane behind the Terraçade skin. The strong and lightweight low-carbon boards are an environmentally friendly alternative to fibre cement and plasterboard products They are also non-combustible and non-toxic, providing enhanced breathability and inhibiting mould.

39142831900_a1020c854c_o

Wiltshire + Swain engaged with Brickworks representatives early in the project to discuss technical requirements, review details and ensure they understood the products specified, as well as resolving problems and identifying risks. “Collaboration with Brickworks continued during construction with Brickworks addressing contractor queries and Brickworks representative, Luke Parker, visiting the site to inspect the works and provide feedback,” Jack says.

37024610492_5fd05a4031_o

The architecture studio also worked with the contractor to develop an effective construction approach, prefabricating the framed cladding panels offsite and craning them into place. “This had cost and time benefits for the project,” Jack explains. “However most importantly it allowed us to achieve the quality and safety of working in a controlled factory environment, rather than working at heights in exposed conditions.”

Surrounding residents and the hospital community have received the building well, which Jack says is one of the most rewarding elements of the project: “As the building developed there was increasing positive feedback from residents, together with some surprise, that such a large development was integrating so well and so sympathetically with the surrounding neighbourhood.”

The project received a High Commendation at the European Healthcare Design Awards 2018 for the category of Healthcare Design (under 20,000 square metres).

27081199688_7affe92d83_o

Gallery

Featured Products

bbp_foliomockup_cover-v1

Register your
copy of FOLIO Today

The go to magazine for architects!

Start typing and press Enter to search