Carlton Cloisters

Quick Facts

Function:

Family home

Location:

North Carlton VIC

Architect:

MRTN Architects

Bricklayer:

Scott Mackenzie

Structural Engineer:

Paul Deery Consulting

Builder:

Technique Construction Group

Paving Contractor:

Birch Landscapes

Photography:

Shannon McGrath

Featured Products

Click Here

“RITE OF PASSAGE”

A corridor helps maximise the use of space on an inner-city heritage site

For well over a century, this modest cottage in North Carlton has been on a renovation journey. It began life as a “workers cottage” with two bedrooms and the modern convenience of a rear laneway for coal delivery and nightsoil removal, and possibly stabling.

Despite the narrow frontage, this is a detached house, a step up from the humble terraces in nearby Carlton. It was built in rendered and painted brickwork, the bricks probably being pressed in an adjacent suburb and fired using the latest technology, the Hoffman continuous kiln.

Soon after moving in about eight years ago the current owners added to its iterations by rebuilding the rear to incorporate a modern kitchen, living and dining area. While removing some render at the entry they uncovered a patch of the original red bricks. “It looked pretty rough but they loved it and left it exposed,” says Antony Martin, principal of MRTN Architects. This was the seed of the idea for the materiality of this latest extension project.

Carlton Cloisters

With the impending birth of their second child, the owners approached Martin seeking a third bedroom and an ensuite bathroom. A heritage overlay requires the street elevation to be original and also specifies that any garaging off the rear lane be retained.

Conventional wisdom has it that therefore the only way to extend and retain a back garden is to go up and over the back of the house and this was their initial requirement. Martin was less convinced, arguing that because of height limitations and screening for overlooking, the footprint of an upstairs bedroom would be small, and the downstairs would be compromised by a staircase. “Pancaking the space also limits or removes the ability to use skylights,” he adds.

He saw the potential to build a main bedroom suite over the rear garage, linked to the house by a corridor that follows the southern boundary. Hence the project’s name: Carlton Cloister. This novel approach leaves a substantial courtyard – by inner city standards –with solar penetration and northerly views.

Carlton Cloisters
Carlton Cloisters

But this corridor is more than just a circulation space. By cribbing just 600mm from the width of the courtyard, and adding this to the standard 900mm corridor, Martin was able to incorporate an enclosed barbecue, a window seat, a study nook and some storage along the corridor’s length. These incorporations are much larger than usual in such a small site, and far exceeded his clients’ expectations. The window seat and study nook glazing also allow light into the corridor. “It demonstrates that the corridor could become the best room in the house,” Antony Martin contends. “It’s not just a circulation space, it has an important secondary use.”

To avoid impacting the amenity of the southern neighbour, the corridor is sunken up to one metre below grade. The finished height is up to 300mm above the permissible fence height, which required planning approval. The rear face was bagged and painted to the neighbour’s requirement.

The brick chosen for the new work is Austral Bricks Nubrik Series Chapel Red, a pressed unit that continues a building material tradition that began in Melbourne’s post-Gold Rush era. These are bricks famed for their integrity, crisp edges, depth of colour and individual character.

Carlton Cloisters

“The owners were very keen to have a relationship to the original bricks but we wanted to be clear that this was new work,” says Martin. “So that’s why we used a new brick rather than, say, a salvaged brick. We used the material to make a connection between the eras.”

Unusually the bricks were also used as paving and flooring, laid on edge over the new concrete slab. “The paving came first actually,” Martin explains. “It was all about the floor rather than the wall. Floor is always very important to me. So I was keen do something that made a break from the concrete floor of the existing, and I was also keen to use a material that would be continuous from inside to out.”

He adds that the brick paving also has superior slip resistance and allowed the creation of patterning and definition in the flooring. The corridor is largely paved in a staggered stretcher bond following its length, whereas its approaches and the window seat area have bricks laid at 90 degrees to this. The walling is in conventional stretcher bond.

The other materials in the corridor, black melamine ceiling panels, blackbutt joinery and black steel window frames, are very much secondary, heightening your awareness of the brickwork. “It’s very linear, very immersive,” Martin considers, “there is no break along the wall, you are cocooned within that red brick.”

Carlton Cloisters
Carlton Cloisters

The brick-on- edge paving continues in the courtyard with a threshold and steps leading down to the landscaping. Note that the step edges are defined by being laid as a soldier course, and that the leading edge overlaps the underlying course by about 20 millimetres. This is repeated in the steps leading down to the corridor.

Consideration was given to finishing the paving with a penetrating sealer but this was decided against and has proved to be unnecessary.

A unique feature in the courtyard is the tall, canted roof above the built-in barbecue. Internally an uplight bounces off the black roof panel, while externally the height of this element acts as a wayfinder. “The idea of creating a really tall element was about creating mid-range views,” Martin says. “In a small site you don’t get the opportunity for mid-range views. You might get to the sky if you are lucky. This tall element gives your eye somewhere to go to as you look beyond.”

Carlton Cloisters
Carlton Cloisters

What began as a request for a relatively conventional upper-level addition morphed into the remodelling of the entire rear half of the site. “It came to us as a bedroom but it became all about a cloister,” says Martin. By thinking outside the square, the family is enjoying the benefit of not just a main bedroom suite but added utility that went far beyond their initial expectations. “They loved the new design so much they decided to also rebuild the kitchen, bringing the entire renovation up to date.”

In form, material and attitude this extension borrows considerably from the heritage part of the house. “But we see it as an extension of the history of the house,” Antony Martin qualifies. “I quite like that continuing transformation.”

This extension/addition is the latest in a series of rolling renovations that have marked the five generations of this house’s existence. The family that first occupied this in the 1890s would still recognise the program of rooms and quickly appreciate the changes that have been made.

The renovation journey will continue and eventually this home will be repurposed for another generation. For example, if the car no longer dominates our culture and the garaging requirement is removed, a completely self-continued unit could be accessed from the rear lane.

“The bricks that built Melbourne” are set to be part of these changes across the generations.

Gallery

Featured Products

bbp_foliomockup_cover-v1

Register your
copy of FOLIO Today

The go to magazine for architects!

Start typing and press Enter to search