Residential Projects

The aesthetic flavour steeped into heritage structures is hard to match in new builds – which is why so many residents brave the added cost, time and stress that renovating these involves. When achieved, however, the prize of pairing historic personality with present day function is worth almost any challenge.
The view of Wilsons Promontory National Park from the winding ridgeline near the small town of Fish Creek is arrestingly beautiful. At this southern-most point of the Australian mainland, interlocked shoulders of rolling hills are clad in thickets, paddocks, and dams, while coastline, islands, ocean and taller peaks make for a dramatic backdrop. Throw in some turbulent seasonal weather and you have a dynamic panorama, year-round.
Set in Surry Hills’ dense urban fabric of terrace homes and warehouses, Ashlar by SJB offers a heady cocktail of inner-city location, generous proportions and compelling materiality. Comprising a mixture of studio, one, two and three bed apartments spread across six levels, the development stands on the site of the Oriental Rugs Warehouse and incorporates the original, weathered red-brick frontage, where the suburb’s industrial flavour flows into Ashlar’s elegant finishes.
An essential, Japanese-inspired vision for a cottage has evolved from renovation to new build, yielding a crisp, modern conclusion.
Renovating, altering and extending hold the romantic allure of combining existing, sometimes historic parts of a building into a new iteration. However, compared to a fresh start, working with old masonry, plumbing and roofing is often fraught with frustrations, both foreseeable and not.

Commercial Projects

St Mary’s Narthex is a contemporary addition to St Mary’s Parish and Primary School in Malvern East, Melbourne and you could say the Narthex practices what the Bible proposes, which is to “love thy neighbour.” Designed by Matt Gibson Architecture + Design (MGA+D), the Narthex is a sensitive approach to the surrounding architecture with zinc-coloured bricks that respect the Barrabool sandstone of its ecclesiastical neighbour and reinterpret the red bricks of it California bungalow streetscape.
Opened in mid-2016, Rockingham Health Care Trade Training Centre in Western Australia has been designed for aged care and nursing students in Rockingham Senior High School’s vocational training stream during the day and TAFE’s education stream in the evening. The architecture is a subtle reinterpretation of the 1970s modernist language of the adjoining school campus while being sympathetic to the scale and colour of the suburban streetscape. Designed by Iredale Pedersen Hook Architecture, the building utilises a palette of three different bricks and variety of brickwork that responds to the time of day and seasons, creating a dynamic play of light and shadow both inside and out.
In brick and glass, the Gateway Building is providing a visual and functional pathway from Trinity College to University of Melbourne.
The Gateway Building claims its place on Tin Alley, a historic circulation path between Trinity College and University of Melbourne. Where formerly a perimeter security fence provided a harsh boundary between the two institutions, now this modern brick and glass building provides an inviting and accessible gateway. And given the building is the venue for Trinity College’s Foundation Studies program, which provides international students with an academic pathway to the university, its location, form and openness is fitting.
Amid the elegant prosperity of the James Street Precinct in Brisbane’s Fortitude Valley, the bar for well-designed retail spaces is uncommonly high. Rubbing shoulders with brands such as Jardan, Living Edge, ECC and Space, it is particularly important – and challenging – to stand out.
So, presented with a brief for refurbishing an existing single storey office building for an international retail tenant on Wandoo Street, just off James Street, architecture practice Richards and Spence had their work cut out for them.

Landscape Projects

Billed as Sydney’s newest downtown precinct, Kensington Street, Chippendale is a far cry from the run-down alley of abandoned warehouses and terrace houses of
The Balfour Street Park project created a small-scale neighbourhood park within a diverse commercial and residential enclave in Chippendale, providing a breakout space for workers and residents.

Balfour Park uses a rich weave of brick, stone and concrete. Brick is used as a decorative medium in a series of colours and patterns, inspired by the adjacent brewery buildings, workers terraces and old factory buildings that form the park’s historic backdrop.

Concrete elements complement the textured brick surfaces, echoing the modern insertions throughout the neighbourhood and bringing a contemporary feel to the park.

A metre-wide “lazy river” of cobblestones meanders through the clay-paved plaza fronting Australia’s newest international-standard swim centre. The SA Aquatic & Leisure Centre is a mixed-use development incorporating a swimming and diving complex, leisure pools and health care centre.
Jacaranda Square is part of the redevelopment of Sydney Olympic Park from a large-scale event space to an everyday role which includes plans for a residential and working population of 30,000. The square is located opposite the Park’s spectacular train station entrance. Turf covers about 60 percent of the Square, the balance being hard paved in a range of Austral Bricks™ Bowral® dry-pressed bricks, as well as recycled bricks (acknowledging the neighbouring site’s history as a brickworks).

Start typing and press Enter to search